Moskvitš on endiselt käigus. Brake cleaniga proovisin sisselaske lekkeid leida, kas on viga pihustajas endas (minus) või milleski muus, aga ei suutnud mina aru saada ega leket leida. Proovisin kollektori kinnitusmutreid kaane küljes pingutada, andis ikka peale keerata. Igastahes tühikäik on nüüd juba enam vähem. Külmalt käivitades turtsub ja plärtsub. Läheb käima, turtsatus ja seisab. Nii 3-4 korda kuni lõpuks käima jääb. Ei ole mina suutnud seda anomaaliat Mossel välja ravida. Kipub tagasi lööma ja soojenemisel gaasipedaali ka väga talluda ei saa, kohaltvõtt on eriti tülikas, alla 2000 pöörde tahab ära kustuda, 1500 ja alla selle ei vea üldse. Alla 3000 pöörde on kiirendamine poole gaasiga üldse vaevaline. Pedaal põrandasse, siis läheb, aga tülikas on ikka. Päris pikalt peab ka sõitma, et mootor avatud õhuklapiga korralikult käima jääb ega ära surra taha. Uued jagaja, karba, küünlad (lääne päritolu) ja juhtmed. Süüte panin lambiga paika. Külma mootoriga väljalaske toru juures kuulates ajab üks vahelejätt teist taga. Üks jama on õhuklapi trossiga, õigemini kusagil seal karburaatori küljes. Mul nüüd K126N peal ja selle jaoks pidin trossi jaoks keresse uue augu puurima. No ei jõudnud enam tooreklapi nuppu tirida. Nüüd on asi parem, aga kusagil on mingi järsk takistus, klapp tuleb cm ulatuses küll välja, aga edasi pean kahe käega seda tirima, et "üle jõnksu" tuleks, vahepeal käisin toorest üldse käsitsi kapoti all peale lükkamas, sealgi pidin jõudu rakendama. Mis krt tal on, ehk karburaatori küljes olev hoovastik mingi nurga all poob, ei tea. Kinni lükates sammuti, peaaegu on nüpp sees, tuleb jõuga viimane cm lükata. Pole viitsinud ka sellesse süveneda, pole aega, elukoha teema on aktuaalne olnud ja koju jõuad sageli pimedas. Kompressiooni mõõtnud pole. Vahel olen täheldanud ka väikestel pööretel 1500 ja alla selle) kiirendades puterdamist, nagu mingi silinder ei tahaks kohe järgi tulla. Samas kui mootor soe, käib päris rahuldavalt. Mul nüüd selle kuu algusest pikemad otsad ka, Keila tagant iga päev Järvele käia, kolmveerand tundi ja üle 30km üks ots. VAZ 2102 sai septembri lõppemisega ülevaatus ka läbi ja hetkel seda pikendama ei hakanud ning Mosse praegu ainus sõiduvahend kuni 20. oktoobrini, mil kindlustus lõpeb ja väljateenitud talvepuhkusele saab.
|